Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

1945. július
Heti hírek 2.

Postaalkalmazottak nagygyűlése

A Postások Szabad Szakszervezetének nagygyűlésén Gerő Ernő kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter nagy beszédet mondott a postások feladatairól: "Posta nélkül nincs újjászületés és feltámadás. Ha minden becsületes magyar összefog, ha mindenki legnagyobb erejét fejti ki, ha kifejlesztjük a munkaversenyt, ha meggyorsítjuk a posta újjáépítésének ütemét, meggyorsítjuk az ország újjáépítését is."-mondotta a miniszter. Bejelentette továbbá, hogy szeptember 1-ig elkészül Lakihegyen a húsz kilówattos Budapest II. rádióadó állomás.


1945. szeptember
Heti Hírek 7.

A lakihegyi nagyadó újjáépítve

Újra hallható egész Európában a Magyar Rádió hangja. A fasiszta barbárság romba döntötte összes adóállomásainkat, közöttük a Magyar Rádió büszkeségét, a lakihegyi nagyadót. De május 1-ére mégis megszólalt az ideiglenes kisteljesítményű adón keresztül az új, demokratikus Magyarország hangja. És ahogyan Gerő Ernő kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter már akkor bejelentette, szeptember 15-re valóban felavathatta az új 20 kW-os adóállomást Lakihegyen. Dr. Udvarhelyi Ödön posta-vezérigazgató ismertette a vállalt és végrehajtott munka nehézségeit, Gerő Ernő kereskedelem- és közlekedésügyi miniszter őszinte, meleg köszönetet mondott mindazoknak, akik a komoly, nagy munkában részt vettek. Dr. Ortutay Gyula, a Magyar Központi Híradó Részvénytársaság elnöke hangsúlyozta, hogy az elvégzett munka teremtő erőnk és élni akarásunk bizonyítéka. Másnap, szeptember 16-án, megszólalt az új adó. A stúdióban dr. Udvarhelyi Ödön postaigazgató felkérte Gerő Ernő kereskedelem- és közlekedésügyi minisztert, hogy az új adóállomást adja át rendeltetésének. A miniszter, rámutatva az esemény nagy fontosságára, az adóállomást a Magyar Központi Híradó Részvénytársaság rendelkezésére bocsátotta. Dr. Ortutay Gyula, a Magyar Központi Híradó Részvénytársaság elnöke mondotta el az avató beszédét. Az új adó hullámain dr. Zsedényi Béla, az Ideiglenes Nemzetgyűlés elnöke, majd Dálnoki Miklós Béla miniszterelnök szólott először az egész világ magyarságához.


1945. november
Heti hírek 10.

Rádió stúdió: a „Budai cukrászda” című rádiójáték próbája

Próba a stúdióban. Élvonalbeli művészeink közül Somlay Artúr és Tímár József, a felszabadulás óta először léptek mikrofon elé Szántó Dénes: "Budai cukrászda" című hangulatos rádiójátékában. Tímárt törött karja egy időre hallgatásra ítéli a színpadon, de rádiószereplését nem akadályozza. Halassy Mariska és Mészáros Ági játszák a női szerepeket. Csanády főrendező vezeti a próbát: hol maga is a mikrofon előtt intézkedik, hol a rendező fülkéből telefonon közli észrevételeit. De az előadáson, mikor a mikrofon az antennához van kapcsolva, csak fényírással érintkezhetik a stúdióval. És Isten ments; hogy más szöveg jelenjen meg a jelzőtáblán, mint... JÓ.


1946. december
MAFIRT Krónika 49.

Felépült Lakihegyen az új rádió-adóállomás és az antennatorony

Az ideiglenes 20 kilowattos rádióadó mellett felépült Lakihegyen az 50 kilowattos adóállomás és a 314 méteres antennatorony, amelyet ünnepélyes keretek között avatnak fel. Ezt a csodálatosan szép technikai alkotást a magyar gyárak, munkások és mérnökök önfeláldozó munkája valóban rekordidő alatt hozta létre. Az ünnepélyen Gerő Ernő közlekedésügyi miniszter megemlékezik arról a küzdelmes útról, melyet a Magyar Rádió a felszabadulás óta a torony felépüléséig megtett. Ortutay Gyula, a Rádió igazgatója átveszi a nagyadót, amely a Magyar Rádiót világviszonylatban tökéletesíti és magasabb színvonalra emeli. - 23 m (Zólyomi Gyula)


1948. november
UMFI Magyar Filmhíradó 37.

A rádió nagyadó avatása

Rádió Budapest I., Kedves Hallgatóink! Leírhatatlan volt az örömünk, amikor a felszabadulás után először hallottuk a demokratikus rádió hangját. Kevesen hitték, hogy alig három évvel a felszabadulás után minden eddiginél nagyobb magyar rádió-adót avathat fel közlekedésünk és híradástechnikánk fáradhatatlan újjáépítője, Gerő Ernő miniszter. Szakasits Árpád köztársasági elnökkel az élen, megjelentek politikai életünk vezetői is. A Magyar Rádió 135 kilowattos adóállomása a világ minden részébe eljuttatja népi demokráciánk életének ezernyi igazságát. Felvilágosítást, műveltséget és kultúrát nyújt minden falunak és városnak. A régi 50 kilowattos adóberendezés ezentúl Budapest II. adását sugározza. A korszerű új adóállomás minden alkatrésze magyar kéz munkája. A modern adó áramfogyasztása a nagy kisugárzás ellenére 25 %-kal kisebb a réginél. A hatalmas adócsövek az amerikai magyarokhoz is eljuttatják a magyar rádió műsorát. A 135 kilowattos nagyadó világszerte leleplezi az imperialista rádió hazug híreszteléseit. Hirdeti a népi demokratikus országok hatalmas építőmunkáját, békevágyát és szabadságszeretetét.


 

Kiegészítő információk