Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
 
 
Az Orion gyárban
 
Ismerősek ezek a hangok minden rádióhallgató előtt. Az Orion gyár laboratóriumában Németh Lajos rádiómérnök és Varjú Károlyné műszerész új típusú rádió bemérését végzi. Feladatuk csökkenteni a hibalehetőségeket. Sokoldalú kísérletezés alapján készülnek a gyártásra kerülő rádiók tervei. A tervezés és próbagyártás után megindul az előgyártó üzemekben a munka. Sok ezer alkatrészből szerelik itt össze a rádiókat. Kapusi Nona mechanikai szerelő, Magyar Mária forrasztónő, Andrássy Gyuláné húrozó. A sok ügyes kéz alatt fokozatosan kialakul a rádió képe. A nagyközönség köréből beérkezett elképzelések és az Orion gyár mérnökeinek tervei alapján készülnek a dobozok. A gyár dolgozói a kongresszusi versenyben vállalták, hogy terven felül ezer darab rádiót készítenek. Az Orion 520A. Ez a típus az ősszel kerül forgalomba.

 
 
Petőfi rádió [rádióadó Balatonszabadiban]
 
Balatonszabadiból sugározza műsorát néhány hónap óta a Petőfi Rádió. Az új százharmincöt kilowattos adót előkészítik a délutáni adáshoz. Megindítják a hűtővizet. Ellenőrzik az adócsövek fűtő- és előfeszültségét. Minden rendben. Kezdődhet az adás. Balatonszabadit összekapcsolják a budapesti stúdióval, és tizennégy órakor megkezdődik a délutáni műsor sugárzása. Budapesten a rendezők és a keverő technikus beindítják a műsort. 'Petőfi Rádió Budapest. Kedves hallgatóink tánczenét adunk. A Magyar Rádió tánczenekara játszik. Vezényel Gyulai Gaál János.' Az új Petőfi adó az ország dolgozóinak szórakozását segíti elő.

 
1954. október
Magyar filmhíradó 43.
 
Anódtelepek [gyártása az Akkumulátorgyárban]
 
A Váci úti akkumulátorgyárban ismét készülnek anódtelepek a telepes rádióhoz. Mintegy húszfajta művelet kell ahhoz, hogy a grafitbabákból anódtelep legyen. Az automata gépek segítségével napi kilencszáz-ezer telepet készítenek a gyár dolgozói. Rövidesen minden telepes rádióhoz lesz elegendő anódtelep.
 

 
 
Közszükségleti cikkek kiállítása (Csak röviden…)
 
Háromsebességes Orion lemezjátszó és egyéb érdekesség látható a Kultúrcikk Ipari Igazgatóság kiállításán. Az 1500 forintos mosógép 8 perc alatt kimossa a ruhát. Meghallhatja saját hangját. – Nagyon tetszik a kiállítás, én is szeretnék egy ilyen magnetofont. – A táskarádió hálózattal és teleppel egyaránt jól működik. Ezek a cikkek még idén forgalomba kerülnek.
 
1955. szeptember
Magya.r filmhíradó 34
 
Mi újság a Telefongyárban?
 
Telefongyár jó hírnévre tett szert T331-es rádióival. Az eddig legyártott 15 ezer darab keresett cikk az üzletekben. Most táskarádió sorozatgyártását tervezik. A négycsöves kis telepes készülék súlya két kiló 20 deka. Beállító gombjait a hátlapba süllyesztették. A gyár újfajta táska, keskenyfilm berendezéseket is készít. A készítmények korszerű technikai fejlesztése érdekében most olyan vetítőgéppel kísérleteznek, ahol a filmen lévő szokásos hangcsíkot magnetofon bevonat helyettesíti. De addig is, amíg a kísérletek befejeződnek, nézzük meg a most elkészült keskenygépek próbavetítését.

 
1955. november
Magyar filmhíradó 44.
 
Postamúzeum

A budai Posta Palotában nyitották meg Európa egyik legszebb Posta Múzeumát. Művészi rekonstrukciók és eredeti tárgyak mutatják be a hírközlés fejlődését. Az írás egyik legrégibb formája az inka csomóírás, a tipu. II. Rákóczi Ferenc postáslegénye. Az 1800-as években, ezekben a ládákban szállították a postára bízott értékeket. Száz éves szerelmeslevél.A távírás történetét láthatjuk az ógörög fáklyajelzéstől a Morze-féle készüléken, a lábbal hajtott Hughes-féle géptávírón keresztül a legmodernebb géptávíróig. Az első telefon, melyet 'Messzeszóló'-nak neveztek. A magyar Puskás Tivadar találmánya a világ első telefonközpontja. A telefon fejlődése is mérföldes léptekkel haladt előre. A múzeum történeti áttekintést nyújt a hírközlés kezdeti eszközeitől egészen a televízióig.


 
 
Televíziós kiállítás a Divatcsarnokban (Csak röviden…)
 
Ez a korszerű motoros hajó nem a Balaton vízén, hanem a Divatcsarnok kiállításán szeli a hullámokat. A kis hajót ultrarövid rádióhullámok segítségével irányítják. Sok ezren csodálják naponta az Orion Gyár legújabb készítményeit, köztük a nyomógombos világvevő rádiót. A tél hidege is könnyebben elviselhető, ha egy ilyen hordozható rádió az útitárs. A látogatót érik néha meglepetések is. Egy pillantás az objektívbe, és máris megszületett a helyszíni televíziós felvétel.
 
 
30 éves a Magyar Rádió

Kossuth Rádió, Budapest. Harminc éves a Magyar Rádió. Halló, itt Rádió Budapest. Köszöntjük kedves hallgatóinkat. Első adásunkat megkezdjük.' 1925. december 1-én indult meg a rendszeres rádióközvetítés hazánkban. A rádióamatőrök detektoros készülékük mellett felejthetetlen pillanatokat éltek át. A felszabadulás után épült lakihegyi 135 kilowattos adó sok millió hallgató számára sugároz műsort. Az adóállomás szíve a vezérlőterem. Bródy Sándor utca 7. Ez a terem a Rádió idegközpontja, az úgynevezett erősítő. A nagyszámú stúdió adásai ezen a termen keresztülhaladva jutnak Lakihegy felé. A stúdiókban a magyar művészek mellett naponta szerepelnek külföldi vendégek. A 6-os stúdióban a Rádió 80 tagú zenekara, az olasz Carlo Zecchi vezényletével Beethoven VIII. szimfóniáját játssza. Visszakérem az iskolapénzt, Karinthy Frigyes remekét az 1-es stúdióban látjuk rádiójáték formájában. A rendező hangszigetelt üvegfal mögül irányítja a felvételt. A Rádió ezerszemű munkatársai minden jelentős eseményen jelen vannak. Ezúttal a Rákosi Művekbe látogatott a kíváncsi mikrofon. Riporter: 'Dublinszki elvtárs, egy pillanatra!Örömmel jelentjük, hogy a Rákosi Mátyás Művek ma befejezte évi teljes termelési tervét. A jókívánságot hadd adjuk át azoknak, akik a gyárban elsőnek teljesítették tervüket. Dublinszki Mihály Munka Érdemrenddel kitüntetett kétszeres sztahanovista brigádvezetőnek és Dózsa brigádjának.'Dublinszki: 'Köszönetet mondok a Dózsa brigád nevében, és ha lehet jövőre nem 15-én fogjuk befejezni az évi tervünket, hanem 10-ére.'Riporter: 'Hát mi nagyon szívesen kijövünk négy-öt nappal korábban is.'D: 'Kedves elvtársak. Volna egy kérésem.'R: 'Nagyon szívesen teljesítjük.'D: 'Szeretnénk látni, hogyan készül a Tarka-barka.'Tarka-barka. Németh Marika Hajdú Júlia legújabb szerzeményét énekli.


 

Kiegészítő információk