Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

Elsősorban szalagos (orsós) magnók és kazettás magnók -melyekben nincs rádió- kerülnek ide. Lehetőség szerint azokat a készülékeket próbálom összegyűjteni, melyeket a hazai ipar állított elő, de a külföldi gyártok készülékei is idekerülhetnek.

A „magnetophone” név eredetileg az AEG cég bejegyzett névjegye, ezért a többi gyártó más néven hozta forgalomba saját készülékét. Ennek ellenére a köznyelvben a magnetofon név terjedt el. Magyar nyelvben kedvelt a „magnó” rövidített forma is.
A hazai szalagos magnógyártásban is az élen járt a magyar ipar mely 1954-től 1970-s évek közepéig prosperált, majd a Lengyel Unitra és s a Csehszlovák Tesla gyártmányok határozták meg a hazai piacot. Időnként kis darabszámban feltűntek az üzletekben a nyugati (NSZK, Japán, Holland) gyárak készülékei is, de azok nem minden esetben tudták hozni a hazai gyártású készülékek paramétereit, műszakilag sok esetben elmaradtak a hazai BRG és Terta színvonalától. A Mechanikai Laboratórium (ML) stúdió magnói a mai napig használatban vannak a Magyar Rádióban. Ezek műszaki színvonala, megbízhatósága, teljesítménye, szervizelhetősége a nyugati gyárakét sok esetben meghaladta, sok szabadalommal védett megoldás dolgoztak ki a vállalat szakemberei.

A magyarországi magnógyártás történetét bemutató könyv, ami 2010. januárjában jelent meg.

Kiegészítő információk