Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

1939. július
Magyar világhíradó 805.

Lakihegyi rádióállomás.

A lakihegyi 120 kW-os rádióállomást magyar gyártmányú adócsövekkel szerelteti fel a Magyar Királyi Posta.


1939. szeptember
Magyar világhíradó 811.

Őszi vásár.

Kunder Antal kereskedelem és közlekedésügyi miniszter nyitotta meg a lakberendezési kiállítást, melyen bemutatták a néprádiót


1939. szeptember
Magyar világhíradó 812.

Hogyan készül a hangjáték?

Hogyan készül a hangjáték? A “Csodatükör” próbája. Németh Antal rendezi a rádió legújabb hangjátékát.


1940. március
Magyar világhíradó 837.

Félmillió rádió előfizető.

VITÉZ SOMOGYVÁRY GYULA KÖSZÖNTÖTTE AZ 500.000. RÁDIÓELŐFIZETŐT A RÁDIÓ KASSAI ÜNNEPÉN.

Budinszky:
”Kedves hallgatóink, a kassai nagy postapalotának középső szárnyépületébe homlokzati kapuján léptünk most a mikrofonnal. Ami a rádiónyilvántartó hivatal munkakörét illeti, az ország összes rádióelőfizetői részére havonta gépi úton nyugtát is állít ki.”
Vitéz Somogyváry:
„Köszöntöm a 20 személyben megjelent 500.000 magyar rádióhallgatót, köszöntöm a kassaiakat, azokat, akiknek ez a zsúfolt színház helyet tudott adni, köszöntöm valamennyi rádióhallgatót, aki a lelkében itt van, miközöttünk.”


1941. február
Magyar világhíradó 885.

600.000 rádióelőfizető

Vitéz Somogyváry Gyula köszöntötte a Magyar Rádió hatszázezredik rádióelőfizetőit, és átnyújtotta a Rádió jutalmát.
„Amikor a Rádió nevében most köszöntöm a hatszázezredik rádióhallgatót, voltaképpen húsz kedves vendégünket köszöntöm, mert húszan vannak, akik közül nem tudjuk megállapítani, hogy egyik-másikuk hány perccel előbb vagy utóbb lépett be a rádióhallgatók táborába, akik között tehát nem tudjuk pontosan megmutatni, ki volt az igazi hatszázezredik, ennélfogva mind a húszan egyforma joggal és igazsággal érezhetik magukat annak.”


1941. december
Magyar világhíradó 929.

Meghalt vitéz leveldi Kozma Miklós 

A legelső magyar ember nemzeti őrhelyekre szemelt ki egy magyar katonát. Vitéz leveldi Kozma Miklós, Mackensen huszárja és a szegedi ellenforradalom veteránja, hű szolgálat után most pihenni tért az őrhelyéről. A világháború után újjáteremtette és világtekintélyre emelte az írásos, képes és hangos magyar hírszolgálatot. 1920-ban megszervezte a Magyar Távirati Irodát, 1923-ban megalapította a Magyar Film Irodát és 1924-ben a Magyar Rádiót. Új őrhelyén, Gömbös Gyula kormányában a legelső belügynek a magyar népegészséget, a magyar életerő mélyebb megalapozását tekintette. Ő volt a népegészségügyi szolgálatunk példás úttörője. A magyar filmgyártás új virágkorát nemzetközi kapcsolatokkal készítette elő. Utolsó őrhelyén, Kárpátalján eltüntette az idegen megszállás emlékeit. Kiengesztelte a feldúlt lelkeket, ápolta a ruszin kultúrát és helyreállította a Szent Istváni gondolatot.

Boots

Kiegészítő információk