Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
 
 
1956 első munkanapján
 
Egyesült Izzó. Ezt a gyárat mindenütt ismerik a világon. Az újév első munkanapján ismét mozgásba lendül a hatalmas üzem. Ez a terem a fénycsövek birodalma. Itt lehelnek életet a csövekbe. Speciális gázzal töltik meg őket. Kanalas Kati DISZ titkár a gáztöltő gépet ellenőrzi. Munka közben terveket sző az újévről, a Balatonról, ahová az idén üdülni utazik, és a DISZ fiatalokról, mert szeretné, ha jobb lenne az ifjúsági élet. Ebben a csendes teremben a televíziós erősítőcsöveket gyártják a holnap gépcsodái számára, és a holnap ábrándjait szövik fiatal lányok, asszonyok. Kármán Éva sportcsalád lánya. Apja edző, ő maga ifjúsági kajakversenyző. Álmai őt messze repítik, egyenesen Ausztráliában, ahová ezek a milligrammnyi részecskékből összeállított csövek utaznak az idei olimpia hazájába. Nerva Béla művezető új lakást remél ebben az évben. A kis Bártfai Juli öt testvéréhez hasonlóan az idén sztahanovista akar lenni. Jövőre pedig szeretne férjhez menni. Gondolkodó emberek, gondolkodó gépek ontják az öt világrészbe utazó világítótestek, rádiócsövek százezreit, és viszik a magyar munkások üzenetét.

 
1956. március
Magyar filmhíradó 9.
 
Jugoszláv rádiókiállítás
 
Jugoszlávia. Ljubljanában rádió és távközlési kiállítás nyílt meg, amelyen több népi demokratikus és nyugati állam is részt vett. A Szovjetunió működő televíziós felvevőgépet állított ki. A kiállításon nagy sikert arattak a második világháború óta nagyot fejlődött jugoszláv elektrotechnikai ipar készítményei.
 
 
Zsebrádió (Pillanatképek)
 
Parányi alkatrészekből készül a rádió a Finommechanikai és Acélárugyárban. A Budapesti Ipari Vásáron már megtekinthetők a mintadarabok. (rádióbemondó): Iskolások mikrofonja. Reméljük, hogy a legkisebb magyar teleprádió hamarosan sok örömet okoz majd tulajdonosainak.
 
 
Új cikkek kiállítása
 
Vidám zeneszó fogadja a látogatót egy új kiállításon. A legújabb típusú magnetofonok, rádiók hangja tölti be naphosszat a termeket. Íme az Orion Gyár négy hangszórós rádiója és a családi gyufa nagyságú Szonett táskarádió. A rádióvevővel egybeépített televíziós készülék ára ötezer forint körül lesz. A motorosokat különösképpen érdekli a Danuvia Gyár új vonalú motorkerékpárja és a negyvennyolc köbcentiméteres Berva moped négyezer-kétszáz forintért. Az asszonyok érdeklődésére tart számot a hatféle változatban bemutatott mosógép. Az egybeépített mosó-facsarógép árát háromezer-kétszáz forint, a kézi hajtású lendkerekes gépét nyolcszázötven forint körül tervezik. A kiállítások sok szépet láttunk és nem is elérhetetlen árakon. Ez a villamos hűtőszekrény nagyon szép, irányára ötezer-négyszáz forint.

 
 
Magyar diktafon
 
Megkezdték az első 100 diktafon gyártását a Budapesti Rádiótechnikai Gyárban. Az új készülékek márciusban kerülnek az üzletekbe. Használhatóságuk igen sokrétű. Értekezleten feleslegessé válik a jegyzőkönyvvezetés, mert a több órás megbeszélés is magnetofonszalagra rögzíthet: ...akkor azt rögzítsük papírra, légy szíves kapcsold be a diktafont. -Tehát március 15.? -Igen, akkorra biztosítom. -Negyedik pontnak felvesszük, a szerkesztés vezetője vállalja... -Gabika kérem, ezt legyen szíves, ezt sürgősebb gépelni. Jó? -Rögtön átteszem. A készülék lábpedállal előre, hátra is indítható. -...a főtechnológus vállalja..., a főtechnológus vállalja, trafókivágó szerszámokat március 15-ére az üzem, üzem rendelkezésére bocsátja. Idegen nyelvtanulásra is kiválóan alkalmas. -The second lesson. A második lecke. A visite. A látogatás. Here we are again in the same room. -Nézze Laci! Nincs értelme, hogy találkozzunk! És most már az ígéreteket sem lehet letagadni. -Csak egy kis időt kérek, hogy anyagi körülményeimet rendezni tudjam, aztán megesküszünk. Azt akarom, hogy a feleségem legyen. Találkozzunk ma este a Nemzetinél, jó? -Hát jó! 6-kor ott leszek.
 
 
Irány Brüsszel [világkiállítás]
 
Idén, húsz év múltán ismét lesz Világkiállítás, ezúttal a belga fővárosban. Ízelítő a magyar ipar készülődéseiből. Az Ikarus gyárban az utolsó simításokat végzik a 620-as típusú városi használatra szánt autóbuszon. Elegáns vonalvezetése, új elrendezésű vezetőfülkéje lépést jelent a magyar karosszéria építésében. Cirano De Bergerac herendi porcelánból. A párját hívó szarvas és a Vízhordó lány a nagy útra készül a világ kirakatába, Brüsszelbe. A hagyományos darabok mellett a nagy meglepetés a herendi porcelán eszpresszó készlet. Világkörüli útját a londoni Olimpic Hallban kezdi meg, onnan utazik Brüsszelbe. A telefongyár két új típusú keskeny vetítővel szaporítja jól bevált gépeik során. Házi kiállításuk a magyar munkáskéz ügyességét és ötletességét mutatja. A külföldiekkel egyenlő teljesítményű magyar táskamagnetofonok, amelyek még ez év nyarán a boltokba kerülnek. Egy másik újdonság. Rádiókészülék magnetofonnal és négysebességű lemezjátszóval. Ha tetszik, még az idén megvehetjük. Végül bemutatjuk a legmodernebb zenekombinátot, mely a többiekkel együtt méltón képviseli majd Brüsszelben a magyar ipart.
 
 
Híradástechnika [kiállítás]
 
A híradástechnikai ipar legújabb eredményeiről adott számot a Technika Házában rendezett kiállítás. A Beloiannisz Gyár telefonközpontjai és új típusú autórádió. Az Egyesült Izzó fotocellával működő présgépe. A fotocella megakadályozza a baleseteket. A Mechanikai Laboratórium ipari televíziós kamerája és műanyag borítású zenegépe.
 

 
 
Lipcsei vásár
 
Lipcse. A hagyományos őszi nemzetközi vásáron idén 60 ország kiállítói vettek részt. Nagyteljesítményű, de kisméretű tranzisztoros táskarádió. A háztartási munkát megkönnyítő porszívó, kefélő és más készülékek. A hőlég-automata víz nélkül főzi a tojást. Sok ezer darab kelt el egyetlen nap alatt az NDK új típusú olcsó fotógépéből.

 

Kiegészítő információk