Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

1942. február
Magyar Világhíradó 938.

BAJTÁRSI RÁDIÓSZOLGÁLAT(MFI – TÖRÖK, SÁRDI)

Századszor adott hírt a harctéren küzdő apáknak a Vöröskereszt bajtársi rádiószolgálata gyermekeik születéséről. A kispesti Városházán bensőséges ünnepély keretében vitéz Simon Elemér titkos tanácsos, a Vöröskereszt elnöke köszöntötte az új jövevényt. „Nemcsak, szép szóval akarjuk köszönteni a kis jövevényt, hanem, hogy a családjának is emlékezetessé tegyük ezt a mai napot, a kormányzó úr őfőméltósága, akinek a keze mindenhová odaér, ahol a katonaságról van szó, ő ajánlotta fel ezt a kis kocsit és ezt a gyermekkelengyét ennek a kis új magyarnak a használatára.” Ezután Molnár József polgármester szólt. „Gyapjas István, valamint fronton küzdő társai vegyék tudomásul, hogy az itthon maradt családtagjairól való gondoskodás a magyar nemzeti társadalom szent kötelessége és az egyetemes magyar nemzeti szeretet gondoskodik róluk.”


1943. február
Magyar Világhíradó 991.

50 éves a budapesti Telefonhírmondó

Ötven évvel ezelőtt szólalt meg először Budapesten a Telefonhírmondó, vagy ahogy akkor nevezték a „Beszélő újság”. Feltalálója Puskás Tivadar, a múlt század egyik legkiválóbb magyar technikusa. Zsenialitását maga Edison is elismerte. Tőle származik a telefonközpont gondolata. A párizsi központ felállítása után ő teremtette meg az első budapesti telefonközpontot. Az ő agyában született meg az egy központból közvetített műsor gondolata is. Kísérletei során 1881-ben a párizsi opera előadását a világkiállítás egyik csarnokába közvetítette. A „Beszélő újságot” 1893 február 15-én helyezte üzembe. Egy hónap alatt Puskás 70 kilométer hosszú önálló hírmondó-vonalat építtetett ki és száz előfizetőt kapcsolt be. Ez a hálózat a rádió megjelenéséig állandóan növekedett. Ferencz József arany fülhallgatói, amelyekkel a millenniumi kiállításon a telefonhírmondó közvetítését hallgatta. A hírmondó állandó pavilonja a kiállításon, amelyben már hangszóróval közvetítették a műsort. „Funiculi funicula. Szárnykürtszóló zongorakísérettel. Előadva Budapesten, 1896 június hó 6-án.” A hírmondó szerepét már átvette a rádió, de Budapesten máig is üzemben maradt. Puskás Tivadar csak egy hónappal élte túl találmánya megvalósítását. Világraszóló elgondolását azonban ma is hirdetik a rádióállomások műsoradásai. 


1943. július
Magyar Világhíradó 1013.

A Magyar Távirati Iroda volt elnökének és Kárpátalja volt kormányzói biztosának, vitéz leveldi Kozma Miklós szobrának leleplezése a Rádió székházának udvarán

Vitéz leveldi Kozma Miklós, Kárpátalja volt kormányzói biztosának, a Magyar Távirati Iroda és testvérvállalatai nagynevű volt elnökének szobrát ünnepi keretek között leplezték le a Távirati Iroda és a Rádió központi székházának udvarán. Az avató beszédet vitéz Náray Antal, nyugalmazott vezérőrnagy, a Távirati Iroda és a Rádió elnöke mondotta. „Most, amikor Kisfaludy Stróbl Zsigmond művészi alkotásáról lehull a lepel, amikor az emlékezés döbbenete síróra szorongatja torkunkat, gondoljunk soha el nem múló hálával és ragaszkodással vitéz leveldi Kozma Miklósra, elhunyt elnök-igazgatónkra, mert csak törpe nép feledhet ős nagyságot, csak korcs utódok hős elődöket.” Vitéz Somogyváry Gyula költeményét Lehotay Árpád adta elő. „Hát köztünk lesz, és új csatákba visz, és velünk vívja égi ostromát, mert teste volt csak omló földi por a lelke él s a lélek küzd tovább!” A kormány koszorúját Tomcsányi Kálmán titkos tanácsos, belügyi államtitkár helyezte a szobor talapzatára. A Távirati Iroda és testvérvállalatai koszorúját vitéz Náray Antal elnök helyezte el.


1944. február
Magyar Világhíradó 1045.

Rádiócső gyártás

A világhírű magyar elektromos ipar egyik fontos terméke a rádiócső. Az aprólékos és nagy fontosságot igénylő munkát finom női ujjak végzik.


1944. július
Magyar Világhíradó 1066.

Új hangfelvétel készül a Szózatról

A Zeneművészeti Főiskolán a Rádió új hangfelvételt készített Egressy Béni százéves Szózatáról. Dohnányi Ernő az eredeti mű felhasználásával hangszerelte a halhatatlan alkotást, amelybe később, a feldolgozások során több prozódiai hiba került. 


1944. december
Magyar Világhíradó 1083.

Honvédeink üzeneit hallhatjuk a rádióban

Sok aggódó szívet nyugtattak meg a honvéd haditudósítók által közvetített üzenetek. A haditudósítók sokszor az arcvonal közvetlen közelében keresik fel katonáinkat. Az üzeneteket hanglemezekre veszik fel, amelyeket azután rádión közvetítenek. Gyakran ellátogatnak a hadikórházakba is. Néhány percet töltöttek a sebesült Álgya-Papp Sándor altábornagy betegágyánál is.


 

Kiegészítő információk