Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 

alt

A Híradástechnikai Szövetkezetet 1951-ben hozták létre. A cég központja: Budapest Csengery utca 28. szám alatt volt, majd 1977-től Temesvár utca 20. szám alatti központi telephelyen költözött. 
Telephelyei: Román utcai késztermékgyártó, Kondorfa utcai üzemcsarnok, Péterffy S. utca 44. alatt a fejlesztés és mechanikai műhely, továbbá a balatonlellei részleg.
Főbb gyártási területek: Televíziós mérő és vizsgáló műszerek, stúdió és ipari televízió-rendszerek és berendezések fejlesztése, telepítése. 1983-ban kezdte meg a kábeltelevíziós rendszerek építőelemeinek kifejlesztését. A kábeltelevíziós fejállomások, stúdiók egyes építőelemeinek gyártása mellett a fejlesztési program többek között elosztóhálózati építőelemek létrehozását is eredményezte. A HT1080Z számítógépet a Híradástechnikai Szövetkezet készítette az első iskola-számítógép pályázatra amelyet meg is nyert vele. A középiskolák nagy részét ezzel a géppel szerelték fel állami pénzen. A zsebszámológépek hazai elterjedéséhez nagymértékben hozzájárult a Híradástechnika Szövetkezet, hiszen 1973-tól napjainkig mintegy 20 fajta számológépet gyártott, összességében 100—110 ezer darabot. Továbbá gyártott monitorokat, különleges minőségű tv-rendszereket, és egyéb elektronikai alkatrészeket. A rendszerváltást követően a HTSz-ből sok más híradástechnikával és elektronikával foglalkozó cég jött létre, sokuk még ma is működik.

 

Kiegészítő információk