Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

RAFILM Vállalatnál gyártottak hangerősítőt, lemezjátszót, rádió stúdió berendezéseket, hangoszlopokat, vetítőgépeket és egyszóval mindent, ami akkor a hangosításhoz kellett. A RAFILM-el és 1950 nyarán több kis magáncég államosításával (Nagy Andor, Vörös Rezső, Pulvári) megalapították az AUDIO Hang és Kinotechnikai Gyárat. Az AUDIO tevékenysége a RAFILM-hez képest többek között magnetofonok gyártásával is bővült. A legkorábbi hazai gyártású magnetofont még lemezjátszó működtette, azaz a magnetofon adapter mechanikája a lemezjátszó középcsapjáról kapta a meghajtást, és a magnetofonfejek jelét feldolgozó elektronikája egy külön dobozban kapott helyet. Ezt az elektronikát csatlakoztatták a rádiókészülék hátlapján jelzett (Pick-Up) lemezjátszó bemenetre, és az elektronika dobozán lévő forgókapcsoló segítségével lehetett a felvétel/lejátszás állapotot beállítani.

A falurádió programban is részt vettek, a szabadban elhelyezett fémtölcséres hangszórókat gyártották, melyeket a póznák tetejére szerelték és az erősített 100V -s hálózatról táplálták. Ezekhez a hálózatokhoz gyártottak, lemezjátszókat, mikrofonokat és erősítőket is. A lemezjátszó készülékeket későbbiekben a zeneszekrényekbe is beépítették (pl. Terta T528K). Ezeket a berendezések több területen is alkalmazást nyertek, pl. sport pályák, iskolák, pályaudvaros stb. hangosítása.

1956-ban az amerikai AUDIO Co. névbitorlás címén pert indított a magyar cég ellen, melynek eredményeként EAG-ra (Elektro Akusztikai Gyár) változtatták a cég nevét. Ezt a nevet sem sokáig használhatta a Vállalat, mert 1960 nyarán egy budapesti kiállításon az NSZK-beli nagy múltú AEG cég – tekintettel a nagyon hasonló cégnévre névváltoztatásra kötelezte a magyar vállalatot. Ekkor lett az EAG-ból BEAG (Budapesti Elektro Akusztikai Gyár), ezen a néven ismerjük amikor is 1992 -ben a vállalat jogutód nélküli felszámolásra kerül.  A megszűnt vállalat vezető tervezői, fejlesztői 1992- ben BEAG kft néven céget alapítottak és folytatták a tevékenységet.

 

Kiegészítő információk