Kérlek támogasd a Rádiómúzeumot működtető Alapítványt
A támogatásoddal a Rádiómúzeum létezését segíted!

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 

1934. október
Magyar világhíradó 554.

A RÁDIÓÉLET AMATŐR VADÁSZVERSENYE.

TANULSÁGOS ÉS ÉRDEKES VERSENYBEN KERESTÉK MEG KERETANTENNÁS KÉSZÜLÉKEIKKEL A RÁDIÓAMATŐRÖK A BUDAPEST KÖRNYÉKÉN ELREJTETT ADÓÁLLOMÁST.

A Rádióélet munkatársai az adóállomást Rákoskeresztúr határában rejtették el.
Ezt a helyet kutatták fel a rádióamatőrök keretantennás készülékeik segítségével.
Egy érdekes keretantennás készülék. A cél előtt.


1934. december
Magyar világhíradó 566.

KIÖREGEDETT ANTENNA-TORONY.
BÁRÓ SZALAY GÁBOR POSTA VEZÉRIGAZGATÓ JELENLÉTÉBEN DÖNTÖTTÉK LE AZ 1914-BEN CSEPELEN ÉPÜLT – DE AZÓTA MODERNEBB ÁLLOMÁSOK FELSZERELÉSE FOLYTÁN FELESLEGESSÉ VÁLT – TÁVIRAT-KÖZVETÍTŐ TORNYOT.

A 120 méter magas és 5 tonna súlyú torony, melynek tartókötelei 15 tonnát nyomnak, 1914-ben épült. A székesfehérvári és tárnoki állomások modernebb berendezései újabban a csepeli tornyot feleslegessé tették.


1935. október
Magyar világhíradó 606.

Rádióközvetítés Budapestről Angliának

A MAGYAR RÁDIÓ MEGHÍVÁSÁRA MASHWITZ IGAZGATÓ ÉS FRANCIS CLARE SZÍNMŰVÉSZNŐ JÓLSIKERÜLT KÖZVETÍTÉS-SOROZATOT TOVÁBBÍTOTT A MAGYAR FŐVÁROSBÓL AZ ANGOL KÖZÖNSÉGNEK.


1935. december
Magyar világhíradó 616.

JUBILÁLÓ RÁDIÓIPARUNK.

TÍZÉVES A MAGYAR RÁDIÓ. A TÖBB MINT NEGYVENÉVES MAGYAR TELEFONHÍRMONDÓ UTÁN, A MINDIG SZÉLESEBB KÖRBEN TERJEDŐ MAGYAR RÁDIÓ IS ELÉRKEZETT ELSŐ JUBILEUMÁHOZ. (MFI)

A magyar műsoradás 1925-ben indult meg. Ezt megelőzően azonban már 1914-ben felépült az első adóállomás Csepelen, mely hadicélokat szolgált. A modern állomások következtében feleslegessé vált antennát 1934-ben ledöntötték. A Magyar Rádió Társaság 1925-ben a Magyar Királyi Postának 2 kilowattos állomásával kezdette meg műsorának adását, melyet 1926-ben a 3 kilowattos váltott fel, majd 1928-ban a 20 kilowattos állomást helyezték üzembe. A lakihegyi adóállomáson kívül közvetítő állomásokat állítottak fel. 1933-ban készült el Lakihegyen a Magyar Királyi Postának még nagyobb energiájú, 120 kilowattos óriásadója, amely teljesen modern és minden szempontból tökéletes.


1935. december
Magyar világhíradó 617.

JUBILÁLÓ RÁDIÓIPARUNK.

A TÍZÉVES MAGYAR RÁDIÓVAL EGYÜTT ÜNNEPEL A MAGYAR RÁDIÓGYÁRTÁS IS, AMELY ELISMERT KÉSZÜLÉKEIVEL TEKINTÉLYES EXPORTOT TEREMTETT.

Mérnökök és munkások ezrei dolgozzák fel a nyersanyagot a legmodernebb technikai eljárások segítségével a Standard rádiógyár telepén. Hatalmas gépkolosszusok egy művelettel sajtolják ki a nyers lemezből a legkomplikáltabb rádióalkatrészeket. Precíziós fordulatszámlálókkal felszerelt gépek tömegei ontják az egymással hajszálra megegyező tekercskeret, kondenzátorokat és egyéb alkatrészeket. Amerikai modern láncgyártás elvei alapján, futószalagon készülnek a rádiók. Minden munkás csak egy begyakorlott műveletet végez az előtte haladó munkadarabon. A pontos gépi tömeggyártás biztosítja az elsőrendű minőséget. Többszöri gondos vizsgálat és ellenőrzés eredménye a készülékek pontos összehangolása. Az így ellenőrzött alvázat díszes szekrénybe helyezve ismét próbának vetik alá. Ugyanezen műhelyekben készültek annak idején a Magyar Rádió reléállomásai és a 120 kW-os lakihegyi nagyadó is.


1937. július
Magyar világhíradó 701.

Elhunyt Gulielmo Marconi

OLASZORSZÁG ÉS AZ EGÉSZ VILÁG GYÁSZA KÍSÉRTE UTOLSÓ ÚTJÁRA A VILÁGHÍRŰ FELTALÁLÓT


1938. február
Magyar világhíradó 730.

RÖVID HULLÁMOKON.
ÜNNEPÉLYES KERETEK KÖZÖTT AVATTÁK FEL A MAGYAR RÖVIDHULLÁMÚ AMATŐRÖK ORSZÁGOS EGYESÜLETÉNEK SZÉKHÁZÁT.

[?:] „Belföldi versenyeink eredményei igazolták, hogy a magyar amatőr hálózat mindenkor és minden körülmények között üzembiztosan működik. 1936-ban, midőn a vihar Pécset elszakította a fővárostól, amatőrök teremtették meg pillanatok alatt az összeköttetést, és 36 órán keresztül a hivatalos- és magántáviratok százait továbbították mindaddig, míg a hivatalos összeköttetés újra helyreállítható nem volt.
Most pediglen, engedjék meg, hogy röviden bemutassam, hogy amatőrállomások között hogyan bonyolódik le a forgalom.”
[rádióamatőr 1:]
„Halló, figyelem, itt 1-es. Figaró általános felhívással fordul a 80 méteren dolgozó magyar amatőrökhöz.


1938. szeptember
Magyar világhíradó 759.

A Rádió és a Posta tárgysorsjátéka

Tárgysorsjáték. A Rádió és a Posta idén is sorsjátékot rendezett a rádióelőfizetők részére.30 Winter Outfit Ideas to Kill It in 2020 - Fashion Inspiration and Discovery

Kiegészítő információk